We komen tot stilstand samen. Het leven zoals we gewend zijn wordt doorkruist door een onzichtbaar virus. Zo beheersbaar en controleerbaar is ons leven kennelijk niet, al maken we onszelf dat vaak wijs. De gevolgen zijn ingrijpend. In ons sociale leven, onderlinge contacten, economische leven, voor onze bewegingsvrijheid en voor ons gevoel van veiligheid en zekerheid. Deze crisis, dit moment is een goede kans om in je lijf te voelen welke rol financiën in je leven spelen.

Wat gaat er door je gedachten als je financiële zekerheid als zzp’er flinterdun blijkt te zijn?
Wat voel je als je jouw economische leven stil ziet vallen?
Wat doet het met je als je werkgever gebruik maakt van een noodvoorziening om te voorkomen dat je wordt ontslagen?
Hoe komt een verlies van 30% van je vermogen eigenlijk aan bij je?

Wat je voelt en denkt in deze situatie spreekt boekdelen over hoe jij als mens in het leven staat. Hoe ziet de verbinding tussen je innerlijke wereld (je hart) en je materiele wereld (je geld) bij jou in elkaar? Stel jezelf die vraag eens in de komende tijd. En blijf die aan jezelf stellen, ook als de omstandigheden langer duren en nog ellendiger gaan voelen. Ik wil je juist nu aanmoedigen nieuwsgierig te zijn naar jezelf. Welke innerlijke drijfveren, motieven, angsten, verlangens en behoeftes worden nu aangesproken?

Voor mij persoonlijk geldt dat ik juist in een tijd als deze het gevoel heb dat ik ‘beter’ word. Dat komt omdat ik (te goed) weet wat het is in het leven om met tekort om te gaan. Tekort aan tijd, aan geld, aan perspectief. Mijn coping-mechanisme (en dat voel ik ook in mijn lijf deze periode) is kennelijk beter erop ingesteld creatief om te gaan met een tekort, dan om te gaan met overvloed. Ik heb raar genoeg in tijden van een overvloed aan kansen onwillekeurig de neiging de weg van de meeste en niet van de minste weerstand te kiezen. Mezelf moeilijk maken, niet doorpakken, niet in mijn kracht gaan staan en niet uitspreken waar ik gewoon goed in ben. Namelijk: Mensen zoals jij helpen de wereld van je ziel te verbinden met de wereld van je geld. Een beetje meer zelfverzekerdheid is wel gepast. Juist nu heb ik toegevoegde waarde voor mijn klanten.

Aan deze tijd van stilstaan komt ooit weer een einde. En daarna kun je natuurlijk de draad weer oppakken bij waar je die hebt laten vallen vorige maand. Gewoon deze periode achter je laten en weer gaan doen wat je altijd al deed.

Deze crisis biedt een kans om je te bezinnen op een verandering nu je noodgedwongen uit de waan van de dag wordt geduwd en plotseling tijd hebt voor reflectie. Financiële planning, maar dan wel met oog voor de diepere laag in je leven. De laag van betekenis, bedoeling en zingeving.

Juist in deze tijd van onzekerheid verschuift de focus van resultaat en richting naar motieven en beleving. Laat ik nu even zelfverzekerd zijn: Ik weet zeker dat ik u bij deze verschuiving verder kan helpen.