In haar boek: The soul of money gebruikt Lynne Twist de metafoor van water om duidelijk te maken wat geld is: “Money is like water. It can be a conduit for commitent, a currency of love. Money moving in the direction of our highest commitments nourishes our world and ourselves.”
Die metafoor van geld als water komt heel vaak voor in ons taalgebruik: Er zijn mensen die zwemmen in het geld, bij wie het geld tegen de plinten klotst. We kunnen tegoeden bevriezen of zien geld verdampen op de beurs. Voor mensen die minder te besteden hebben komt geld slechts binnen als druppels op een gloeiende plaat.
Geld is wat dat betreft net als water: Het is een geleider: Een drager van jouw betrokkenheid, van je aandacht, van je liefde, van je commitment. En ja, het kan óók een dager zijn van je hebzucht, je geldingsdrang, je angst om de boot te missen en je egoïsme.
Met geld kun je net als water vruchtbaarheid en groei veroorzaken, maar je kunt er ook mee verwoesten en er een ander in laten verdrinken. En als het stilstaat, wordt het brak, giftig voor wie ervan drinkt.
Weet jij eerlijk gezegd niet wat je met je geld moet? Kom je niet verder dan rendement maken met je geld, maar heeft het geen bestemming, geen doel? Laat mij je helpen je geldstroom weer in beweging te krijgen en het te laten stromen in dezelfde richting als je liefde, je aandacht, datgene waar jij warm en blij van wordt.
Een uur van mijn tijd kan ik je altijd geven als jij zorgt voor een goede bak koffie en een open mind.
Voor wie het leuk vindt:
De Nieuw-Zeelandse econoom William (‘Bill’) Phillips bedacht de Moniac (Monetary National Income Analogue Computer). Dit is een hydraulisch apparaat dat hij in 1949 bouwde om de theorie van de econoom Keynes te visiualiseren. De Moniac maakte gebruik van de metafoor ‘geld als water’. Stromend water stond voor geld en voor het economische verkeer. Als je maar genoeg geld pompte in de economie (water) dan zou dat tot extra vraag leiden, hetgeen weer het aanbod zou versterken. En zoals overal waar water aan te pas komt, zijn er ook lekken, zoals een spaarlek en importlek. Ook dat werd in de Moniac zichtbaar gemaakt. Van deze machine zijn veertien stuks gebouwd, maar in Wellington in Nieuw Zeeland staat nog het enige werkende exemplaar. Voor wie het leuk vindt: Klik op deze link:: https://youtu.be/rAZavOcEnLg