Je wilt er nog niet aan denken: Het einde van je vakantie. Als je nog op pad gaat, dan wil je genieten van de voorpret. Als je onderweg bent wil je het helemaal niet hebben over naar huis gaan. Het moment van de thuisreis komt vanzelf en als je het naar je zin hebt is de vakantie voorbij voor je het weet. Er is geen vakantie zo lang of er komt een laatste dag. En als die niet komt, dan noemen we dat pensioen. Totdat daar weer een einde aan komt natuurlijk.

Alsof het je laatste dag is

Die vakantie is een mooie metafoor: Aan alles wat waardevol voor je is in het leven komt een einde. Aan je vakantie, aan je liefdesrelatie, aan je bedrijf, aan je arbeidsvermogen, aan je gezondheid en ja, ook aan je leven.

Als vermogensbegeleider pleit ik er niet voor met de dood in de schoenen door het leven te gaan, of de hele vakantie bezig te zijn met de terugreis. Maar wel pleit ik ervoor dat je midden in het leven op zoek gaat naar wat jou drijft, blij maakt, motiveert, aan het hart ligt, waar je in gelooft, wat écht bij jou past. Baseer wat je financieel en praktisch regelt op die kernwaarden.

Alsof de morgen niet bestaat

Dat je wilt leven in het nu, dat je de dag wilt plukken en niet té ver voor je uit wilt kijken is begrijpelijk. Toch zul je herkennen dat mensen pas écht van het leven gaan genieten en écht ‘hun eigen ding’ gaan doen als ze iets van de eindigheid van het leven ervaren.

Het kan daarom heel helpend zijn je eens een levendige voorstelling te maken van wat er gebeurt als jouw leven eindig. Of welke impact het heeft als jij wilsonbekwaam wordt. Ook kan het veel inzicht geven om bewust bezig zijn met het einde van je loopbaan of bedrijf. En nadenken over het einde van een relatie bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden is heel handig. De overdracht of het afscheid van je bedrijf moet je heel ruim van te voren plannen.

Alsof het nooit echt af is

Meestal komen klanten met mij in contact in verband met een vorm van verlies of afscheid: Afscheid van het arbeidzame leven, de verkoop van hun bedrijf, het einde van een huwelijk, na een overlijden in familiekring, bij ziekte of het verlies van regie over het leven. Geld en bezit speelt juist in die situaties een (te) belangrijke rol. Het gevoel van verlies wordt er vaak door uitvergroot.

Ik merk dat het achteraf jammer is dat er pas over het einde van de dingen nagedacht wordt als het einde zich aandient. Soms plotsklaps en onbedoeld, soms omdat de tijd gewoon snel gaat en je zomaar opeens aan het einde van je (arbeidzame) leven bent aangekomen. Pas dan realiseert men zich dat men te weinig bezig is geweest met wie of wat écht belangrijk is in het leven, met wat men écht had willen doen of beleven of wat men heeft laten liggen aan passies en in relaties.

Bedenk dat er een einde zit aan je vakantie.

Alleen zó haal je er uit wat er in zit.

Leef, pak alles wat je kan