Het is een patroon.

Klanten met (veel) geld stellen mij altijd één van deze vier vragen, of een combinatie ervan:

  • Geld op een spaarrekening levert geen rendement op. Het kost geld. Of daar alternatieven voor zijn. Maar: We willen natuurlijk géén risico’s lopen.
  • We willen onze kinderen een goede start geven en helpen met de aankoop van een woning. Kun jij ons helpen een familie-bank op te richten? Hoe regel ik dat en wat moet worden vastgelegd?
  • We denken erover met ons (spaar)geld de hypotheek aflossen. Of dat een goed plan is.
  • Ons vermogen willen we overdragen aan de volgende generatie(s). We willen echter voorkomen dat er te veel schenk- of erfbelasting wordt betaald. Kun je ons helpen met het ontwerpen van een strategie om dat slim te doen?

Allemaal heel legitieme vragen. Niks mis mee. En ja, ik kan je helpen aan antwoorden. Ik wil je wel ergens bewust van maken: Deze vier vragen hebben namelijk iets gemeen: Het zijn vier manieren om de meest lastige vraag uit de weg te gaan. En dat is deze:

Wat wil jíj doen met jóuw geld in jouw éigen leven?

Dat je iets voor de kinderen wilt doen? Logisch. Dat je vermogen aan hen wil overdragen of nalaten? Begrijpelijk. Dat je alles in de bakstenen vastzet, zodra je nabestaanden het er na je dood weer uit kunnen halen? Niks op tegen. Dat je je druk maakt over geen rente op je geld? Ik snap het.

Alleen: denk jij dat jouw kinderen wél een antwoord hebben op de vraag wat zíj doen met jóuw vermogen in hún leven?

De echte kapitaalvlucht is vaak niet richting veilige fiscale havens, handige juridische constructen en de meest rendabele belegging. De échte kapitaalvlucht is dat jíj de kapitale vraag ontvlucht welke rol, welke bedoeling en welke waarde je toekent aan kapitaal in jouw leven?

Op die vraag geeft een rekenmachine geen antwoord, noch het Burgerlijk Wetboek of de Successiewet. Het antwoord op die vraag ligt verborgen in jezelf. Neem daarom de tijd en breng het geduld op om op zoek te gaan naar het antwoord op die kapitale vraag. Wees nieuwsgierig naar jezelf, je eigen drijfveren en motieven. Laat je geld stromen in de richting van wat jij écht waardevol vindt, waar jij voor wil gáán, in gelóóft, wárm van wordt.

Je financiële besluiten dáárbij laten aansluiten kan altijd nog.

En zolang je geen duidelijk antwoord hebt gevonden en er nog naar op zoek bent:

Hou alle opties open. Besluit even niets.