Dat je geld hebt zegt niets. Geld is neutraal, betekenisloos en van zichzelf gewoon stom geld.

Zolang je geld alleen maar in bezit hebt, zegt geld niets. Totdat je het uitgeeft. Dan “zegt” het iets over wie je bent en wat jij belangrijk vindt in je leven. In deze maatschappij wordt bijna alles in termen van geld gewaardeerd. We gebruiken geld als een be -TAAL- middel.

Geld functioneert in onze samenleving als ruilmiddel, gebaseerd op afspraken die we met elkaar hebben gemaakt en het onderlinge vertrouwen. We ruilen geld voor dingen die waardevol voor ons zijn. Geld heeft een belangrijke relationele functie. Het is de belangrijkste manier waarop je contact houdt met de samenleving: Met je geld onderhoud je contacten met de energiemaatschappij, de bank, de supermarkt, je kinderen, je leveranciers, het tankstation, de verzekeraar en het goede doel wat je steunt. Zo voeg je met geld waarde toe aan je leven en gebruik je geld als verbindende taal.

Andersom verdienen we geld door zaken die voor anderen waardevol zijn te ruilen voor hún geld: We geven anderen onze tijd, aandacht, kennis, vaardigheden om iets te creëren wat waarde heeft voor een ander. Die waarde wordt door de ander vertaald in geld.

Uit de besteding van geld wordt duidelijk welke taal geld spreekt in je leven. Je kunt € 2.000 per maand uitgeven aan levensonderhoud en daar compleet vrede mee hebben of € 6.000 per maand en constant het gevoel te hebben in een economische crisis te verkeren. Je kunt alles voor jezelf houden, of ervan weggeven, je kunt een miljoen op je bank hebben staan en doen of je laatste oortje is versnoept of je kunt tevreden zijn met veel minder dan dat.

De hamvraag waar het om gaat is deze: “Stroomt mijn geld in de richting van wat waardevol voor mij is?” Het is een uitdagend avontuur eens na te gaan van welke kernwaarden en innerlijke overtuigingen jouw manier van omgaan met je vermogen spreekt. Waar is jouw uitgavenpatroon een expressie van? Welke taal spreek je met je geld?

En hoe je je financiële leven hebt georganiseerd en wat je met je geld doet: Is dat écht wat je ermee hebt willen zeggen?

De belangrijkste waarde die ik lever aan mijn klanten is tijd en aandacht. Tijd om na te gaan wat de rode draden zijn in je leven. Aandacht voor wat belangrijk voor je is en wat je innerlijke drijfveren en motieven zijn.

Zo ontwikkel je een aan – SPREEK- ende financiële strategie, die de taal van je hart spreekt.

Your money talks!