“Ons spaargeld levert te weinig rendement op, heb jij daar ideeën over? We willen trouwens geen risico lopen.”

Deze vraag krijg ik het meest gesteld in mijn advieswerk. Andere veelvoorkomende vragen zijn “We willen geld uitlenen aan ons kind, kan dat zonder gedoe?”, “Hoe dragen we ons geld als goede rentmeesters over op de volgende generatie, zonder al te veel schenkbelasting te betalen?” en “We hebben vermogen bij de bank, maar ook een hypotheek. Is versneld aflossen van de hypotheekschuld verstandig?”.

Natuurlijk help ik mijn klanten aan vakinhoudelijke antwoorden op deze en andere vragen. Met wetsteksten, fiscale spelregels en een rekenmachine in de hand kom ik een eind. Maar meer nog dan aan antwoorden hebben mijn klanten wat aan mijn vragen over hun vragen. Ik stel ze graag: wedervragen om tot reflectie te komen:

“Zie je in dat deze vragen vooral gaan over wat je niét wilt? Je wilt géén risico, géén gedoe, géén belasting betalen en géén schuld.”

“Kun je eens nagaan of deze vragen misschien een soort afleidingsmanoeuvre zijn. Jouw tactiek om te vermijden dat je antwoord moet geven op de echte vraag: wat doe je met vermogen in je éigen leven?”

“Het is prima dat je gaat voor rendement op vermogen of zorgt dat het bij jouw leven of na je overlijden bij de kinderen terechtkomt. Alleen: weten je kinderen wél wat ze met vermogen in hun leven moeten beginnen? Hebben ze dat van jou geleerd?”

Passief

Toegegeven, ik schrijf ook veel makkelijker een A4’tje vol met dingen die ik niét wil, dan dat ik drie dingen op papier krijg die ik wél wil. Het is soms een hele worsteling een antwoord te vinden op de vraag wat te doen met potentieel in je éigen leven. Met ‘potentieel’ bedoel ik niet alleen je financiële vermogen, maar ook denkvermogen, relationeel vermogen, spiritueel vermogen, uithoudingsvermogen en fysiek vermogen. Om er maar een paar te noemen.

Juist mensen met veel financiële overvloed blijken vaak verassend handelingsverlegen met hun geld. Ze komen niet veel verder dan de wens meer rendement te maken, geld uit te lenen aan kinderen, belastingbetaling te vermijden en schulden af te lossen. Omgaan met overvloed is nog niet zo eenvoudig.

Actief

Vaak staat financieel vermogen als passivum op de balans van het leven. Te wachten om een rol te mogen spelen in je leven. Het is jammer als vermogen niet actief meedoet en slechts passief blijft. Om het een beetje lomp te zeggen: er staat heel wat onvermogen geparkeerd op Nederlandse bankrekeningen. Een accountmanager vermogende particulieren is meer dan eens accountmanager van in potentie vermogende particulieren. Mensen met geld blijken vaak vrij onvermogend te zijn.

De financiële wereld laat je geloven dat het erom met geld gaat zoveel mogelijk rendement te maken. Mijn aanbeveling is juist te gaan voor het creëren van financiële wáárde. Hoe doe je dat? Door de wereld van je ziel te verbinden met de wereld van je geld. Alleen door je persoonlijke waarden of levensovertuiging te verbinden aan je financiële en juridische besluiten, creëer je een waarde(n)volle financiële strategie.

Bepaal eerst waar je je liefde, aandacht, betrokkenheid, geduld, tijd, lijf en leden aan wilt geven. En besluit vervolgens dat je geld daarin mee mag doen. Laat het niet langer passief staan, laat het stromen in de richting die jij waardevol vindt.

Activeer je vermogen!