Er staat heel wat onvermogen op bankrekeningen

Er staat heel wat onvermogen op bankrekeningen

Vaak staat financieel vermogen als passivum op de balans van het leven. Te wachten om een rol te mogen spelen in je leven. Het is jammer als vermogen niet actief meedoet en slechts passief blijft. Om het een beetje lomp te zeggen: er staat heel wat onvermogen geparkeerd op Nederlandse bankrekeningen. Hoe laat jij je geld een actieve rol spelen in je leven?

Lees meer
Geld als Water

Geld als Water

In haar boek: The soul of money gebruikt Lynne Twist de metafoor van water om duidelijk te maken wat geld is: “Money is like water. It can be a conduit for commitent, a currency of love. Money moving in the direction of our highest commitments nourishes our world and...

Lees meer
Waarom je hypotheek aflossen onzinnig is

Waarom je hypotheek aflossen onzinnig is

Meestal hebben mijn klanten allang uitgerekend dat aflossing van de hypotheek een voordeel oplevert in de maandlasten. En toch vragen ze dan nog even aan mij of dat wel verstandig is. Even checken of ze niet gek zijn bij iemand die er verstand van heeft. Zien we niet iets over het hoofd? Doorgaans is er geen behoefte aan mijn antwoord, maar wél aan mijn vragen. Nadenken over die vragen kan zomaar betekenen dat de conclusie moet worden getrokken dat je hypotheek aflossen onzinnig is.

Lees meer
Money Talks, maar wat zegt het dan?

Money Talks, maar wat zegt het dan?

Geld zegt iets over wie je bent en wat je belangrijk vindt in je leven.
Hoe je je financiële leven hebt georganiseerd en wat je met je geld doet: Is dat écht wat je ermee hebt willen zeggen?

Lees meer
Het einde van je vakantie

Het einde van je vakantie

Je wilt er nog niet aan denken: Het einde van je vakantie. Als je nog op pad gaat, dan wil je genieten van de voorpret. Als je onderweg bent wil je het helemaal niet hebben over naar huis gaan. Het moment van de thuisreis komt vanzelf en als je het naar je zin hebt is...

Lees meer
Fantoomgroei

Fantoomgroei

Je kunt een goed rendement haalt uit je geld, maar tegelijkertijd geen wáárde creëren met je geld. Alles wat het leven de moeite waard maakt blijkt (of zal ooit blijken, als je maar oud en wijs genoeg wordt) niets te kosten: Familierelaties, sociale verbanden, mantelzorg kunnen verlenen, tijd en rust hebben, een gezond leven leiden, genieten van mooie natuur. Je geld zou weleens veel meer rendement op kunnen gaan leveren als je het idéé los zou laten dat je geld moet groeien. Lees: Meer moet worden.

Lees meer
Langzichtigheid

Langzichtigheid

Een korte-termijn oplossing levert snel resultaat op, bevredigt de behoefte van vandaag en daagt je niet al te veel uit tot nadenken. Een lange-termijn oplossing levert uitgestelde beloning op, bevredigt de behoeften van morgen en vraagt wat meer van het gebruik van je hersenen. In eerste instantie zorgt de ‘Short-cut’ voor versnelling, maar op lange termijn zorgt hij juist voor vertraging. In eerste instantie zorgt de ‘Long-cut’ voor vertraging, maar op lange termijn zorgt hij juist voor versnelling.

Lees meer
Kapitaalvlucht

Kapitaalvlucht

De echte kapitaalvlucht is vaak niet richting veilige fiscale havens, handige juridische constructen en de meest rendabele belegging. De échte kapitaalvlucht is dat jíj de kapitale vraag ontvlucht welke rol, welke bedoeling en welke waarde je toekent aan kapitaal in jouw leven?

Lees meer
Geld zat !

Geld zat !

Ook mensen met geld hebben last van tekort-denken. Ze hebben weliswaar geld, maar gaan ermee om vanuit de beleving van een tekort. Of van een toekomstig tekort. Misschien herken je dat wel: De verzamelwoede die nooit ophoudt, het idee dat je geen geld mag kwijtraken, de ‘verslaving’ aan de groei van je geld, het spel met de knikkers en eigenlijk altijd meer willen hebben dan een ander. genoegen nemen met je (financiële) leven levert hoe dan ook veel minder stress op dan je hele leven druk zijn met te doen alsof je tekort komt.

Lees meer